A început CulinaRO Fest, evenimentul dedicat celebrării Zilei Gastronomiei și Vinului Românesc

Aplicația ialoc a creat CulinaRO Fest, evenimentul dedicat celebrării Zilei Gastronomiei și Vinului Românesc organizat împreună cu Cosmin Dragomir, fondator GastroArt, și Cezar Ioan, fondator Vinul.ro, o parte dintre inițiatorii acestei sărbători, care va avea loc în perioada 2-10 octombrie 2021.

Este pentru prima oară după votarea, în 2019, a Legii care consfințește o Zi națională pentru gastronomia și vinurile din România, când un astfel de festival se organizează la nivel național, cu scopul de a facilita experimentarea bucătăriei românești de top și de a crește notorietatea acesteia. Tradițional, această zi se sărbătorește în prima duminică din luna octombrie, însă noi am extins evenimentul pentru a se putea bucura oaspeții de mai multe experiențe culinare.

„Știm deja din statisticile ialoc că o parte din publicul nostru este consumator de bucătărie românească, iar un eveniment care celebrează pasiunea pentru gusturile românești dar și interpretări contemporane ale preparatelor oferite înseamnă o sărbătoare a gusturilor. De asemenea, rezervările se gestionează foarte ușor prin intermediul aplicației ialoc, iar fiecare restaurant participant a pregătit un meniu special CulinaRO, pentru care utilizatorul poate opta”,  a explicat Cosmin Măgureanu, CEO și co-fondator ialoc.

Oferte speciale din 7 orașe pentru a ieși cu prietenii

Mâncăruri tradiționale și vinuri selectate din toate regiunile viticole ale țării fac parte din oferta Festivalului CulinaRO, care își propune să devină un eveniment de referință și o destinație anuală de interes național, dar și internațional. Restaurantele participante sunt disponibile pe website-ul și aplicația ialoc, iar oferta cuprinde o selecție de locuri din București, Brașov, Cluj, Timișoara, Sibiu, Buzău și Brăila.

„Este deja al treilea an când sărbătorim Ziua Națională a Gastronomiei și Vinului și observ, cu mândrie și bucurie, că din ce în ce mai multe entități HoReCa înțeleg rostul acestui proiect și că legea este a tuturor. Sunt optimist că în 2022 nu doar că o să celebrăm fără restricții și cu pandemia pe butuci, ba chiar că o să fim în stare cu toții să transformăm acest moment într-un prilej de valorificare masivă a patrimoniului autohton culinar și oenologic,” declară Cosmin Dragomir, fondator GastroArt.

Oaspeții vor avea ocazia să afle direct de la Chefi și de la somelieri detalii despre bogăția tezaurului culinar de pe teritoriul României. Bucătari și restaurante de top din România sărbătoresc mâncarea de poveste și construiesc acest eveniment.

„Bucurie în farfurie! Normalitate! E ceea ce le doresc tuturor celor care vor ieși cu prietenii la masă la ofertele de Ziua gastronomiei și vinurilor. Eu, cu siguranță, mă voi desfăta”, a subliniat Cezar Ioan, fondator Vinul.ro.

Restaurantele au pregătit un meniu special din gastronomia românească sau influențat de bucatele românești, format din starter, fel principal, desert și un vin românesc care să se potrivească cu aromele din farfurie. Detaliile despre meniuri și prețuri sunt disponibile pe website-ul și aplicația ialoc, iar ofertele sunt disponibile doar dacă selectați meniul special CulinaRO Fest atunci când este efectuată o rezervare.

Lista completă de restaurante care fac parte din CulinaRO Fest:

Anika Restaurant

Meniu: Sărmăluțe in foi de viță | Mușchiuleț de porc | Check de morcovi | Un pahar de vin Românesc – 120 lei/ persoană

Fork The Restaurant

Meniu: Zacuscă de sfeclă | Un altfel de Goulash | Amintiri din copilărie – 145 lei/ persoană 

 Meniu wine pairing – 95 lei/ persoană

Noua Restaurant

Meniu: Amouse bouche | “Savarina” sarata & Buratta cu ciuperci | Sandwich cu limbă de vită | Sarma de obrăjori de vită | Turtă dulce. Trandafiri. Leuștean | Un pahar Clos de Colombes Syrah – 160 lei

Lacrimi și Sfinți

Meniu: Ciorbă de potroace | Brigada de moravuri (momițe, fudulii, pizdulice) | înghețată de colivă | Vinul casei – 78 lei/ persoană

Cherhanaua Ancora

Meniu: Platou pescăresc | File de sturion | Tort de amandină | Recaș Sole Sauvignon Blanc – 199 lei/ persoană


Restaurant Herăstrău

Meniu: Platou românesc | Sărmăluțe în foi de varză | Savarină cu carpaccio de pere | Vin Caii de la Letea – 97 lei/ persoană

Bucătăria.localfood

Meniu:  Cremă de fasole | Hot Pleșcoi | Cremă de zahăr ars | Vinca Friza Alb – 84 lei/ persoană

Terminus

Meniu: Borș de sfeclă cu vițel | Tochitură cu mămăliguță și ou | Clătite cu dulceață | Un pahar de vin Fetească albă / Fetească neagră – Dealul Mare – 75 lei

Terasa Florilor

Meniu: Borș de hribi | Tochitură moldovenească | Papanași cu dulceață | Pahar cu vin Crama Bogdan Syrah – 70 lei/ persoană 

Meniu: Salată de vinete | Cârnați cu iahnie de fasole | Plăcintă cu mere | pahar cu vin Crama Bogdan Muscat Ottonel – 65 lei/ persoană


La Mama Ateneu

Meniu:  Ciorba țărănească cu afumătura | Rata pe varza roșie | Papanași cu smântână și dulceață | Un pahar rose Anca Maria, Vladoi – 100 lei

Le Boutique – Food Concept Store

Meniu: Ciorba de burtă | Mușchiuleț de porc | Clătite cu dulceață | Vin roșu Petro Vaselo – 70 lei/ persoană 

Meniu: Supă cremă de dovleac | Biban de mare la grătar | Tiramisu cu fructe de pădure | vin alb Domeniul Bogdan – 65 lei/ persoană 

Meniu: Supă cremă de ciuperci | Snitel din piept de curcan | Cheese Cake | Vin rose de la Crama Vinarte – 75 lei/ persoană

Rocca By The Jar

Meniu: Drob cu ciuperci de pădure | Cotlete de berbecuț | Placintă cu piersici | Un pahar Corcova roșu – 130 lei

Primus

Meniu: Borș de sfeclă cu vițel | Tochitură cu mămăliguță și ou | Clătite cu dulceață | Un pahar de vin Fetească albă / Fetească neagră – Dealul Mare – 75 lei

Mântuleasa 40

Meniu: Borș de hribi | Tochitură moldovenească | Papanași cu dulceață | Pahar cu vin Crama Bogdan Syrah – 70 lei/ persoană 

Meniu: Salată de vinete | Cârnați cu iahnie de fasole | Plăcintă cu mere | pahar cu vin Crama Bogdan Muscat Ottonel – 65 lei/ persoană

La Mama – Clubul Taranului

Meniu:  Ciorba țărănească cu afumătura | Rata pe varza roșie | Papanași cu smântână și dulceață | Un pahar rose Anca Maria, Vladoi – 100 lei

Hora Restaurant

Meniu:  Borș de curcan | Sarmale cu mămăliguță | Plăcintă de mere | Pahar de vin Crama Jidvei – 55 lei/ persoană


Cluj: 1568 Bistro

Meniu: Cartofi dulci cu sos de brânză | Costiță de porc în cuptor | Combinație de kurtos și creme brulee | Un pahar de Villa Vinea Feteasca Neagra – 75 lei

Cluj: La Mesteceni

Meniu: Bruschette mix | Cotlet de porc | Tartă cu biscuite și halva | Chardonnay de Valea Ascunsă – 108 lei

Cluj: Nativ

Meniu:  Vânătă coaptă cu brânză | Vrăbioară de vită de Transilvania | Biscuite cu fructe de sezon și înghețată de pâine | Liliac Red Couvee 150 ml – 99 lei 

 Meniu: Tocană de ardei cu telemea maturată | Coaste de mangaliță din Maramureș | Prăjitură de roșcoave și sfeclă roșie | Lechburg Pinot Noir 150 ml – 126 lei

Sibiu: Crama Sibiană

Meniu: Măduvă coaptă cu sare și usturoi | Ciolan de miel la cupor | Budincă locală | Pahar de vin Aurelia Vișinescu Fetească Neagră – 127 lei/ persoană

Sibiu: Kombinat Gastro-Brewery

Meniu: Balmoş din usa stânii | Oaie Friptă | Mousse de urdă | Un pahar Fetească Neagră Artizan Aurelia Vişinescu – 123 lei

Sibiu: La Cuptor

Meniu: Tocăniță de ardei copt | Cocoșel de munte la cuptor | Săculeț de nucă, cremă de mere, lasagna de măr și dulceață de nuci verzi | Un pahar de vin – 138 lei/ persoană

Brașov: Roata Norocului

Meniu:  Ciorbă mică de burtă | Muschiuleț de oaie la tigaie | Placintă cu mere și înghețată | Un pahar Budureasca Noble 5 – 92 lei

Brașov: Hanul Domnesc

Meniu: Salată de vinete cu roșii | Cotlet de porc | Papanași cu dulceață – 99 lei/ persoană

Brașov: Transilvania House of Taste

Meniu: Ciuperci umplute cu brânză de burduf | Iahnie de fasole | Budincă din paste cu brânză și stafide | Pahar de vin la alegere – 59 lei/ persoană


Valea Prahovei: Restaurantul ATRA

Meniu: Mousse de roșii | Obraz de Vită | Ganaș de ciocolata/Sorbet de zmeură – 150 lei/ persoană 

 Meniu: Pate en croute | Pulpă de Rață | Rubarbă/Cremă de brânză/Sirop de brad – 150 lei/ persoană 

 Meniu: Rola de vita | Păstrav cu Cus-cus | Turtă dulce – 150 lei/ persoană 

 Meniu: Mix de salată/ Brânză prăjită | Rissotto cu ciuperci de pădure | Turtă dulce – 150 lei/ persoană 

 Meniurile includ apă plată și un pahar de vin

Timișoara: Casa Antinori

Meniu: Crostini cu pate de fazan | Piept de rață cu smochine | Tort cu ciocolată și caramel sărate | Un pahar Fetească Neagră Ferra Romana – 138 lei 

Meniu: Cappucino de hribi | Mușchiuleț de porc umplut cu prune uscate | Pară caramelizată în vin | Un pahar Fetească Neagră Ferra Romana – 138 lei

Buzău: Cetățuia

Meniu: Specialități de cărnuri și brânzeturi afumate | Pui la ceaun | Tortul casei cu nucă | Un pahar de vin Crama Budureasca – 105 lei 

Meniu: Ciorba de găină sau de burtă | Pastramă cu cârnați de Pleșcoi | Tortul casei cu nucă | Un pahar de vin Crama Budureasca – 105 lei

Brăila: Sunrise Marina – Wine Bistro

Meniu: Ciorbă de burtã de somn | Rapane | Mango refresh | Aligote – La Sapata – 111 lei