Unde ieșim să bem vin fiert în București?

Frigul deja s-a instalat în oraș. Nici situația actuală a răspândirii noului coronavirus nu ajută deloc afacerile din horeca, având din ce în ce mai multe orașe carantinate temporar, iar clienții sunt din ce în ce mai puțin dispuși să iasă din casă.

Pentru a spori confortul celor care încă vor să iasă în oraș pentru o experiență gastronomică completă, o parte dintre terasele din București au instalat încălzitoare, iar altele oferă pături pe care le pot lua clienții apoi acasă, astfel devenind terase încălzite.

ialoc.ro a implementat de curând un filtru nou în pagina principală prin care se pot vizualiza terase încălzite în București și în țară, urmând ca lista să fie actualizată pe măsură ce partenerii noștri continuă să creeze spații confortabile pentru vremea de afară.

Însă dincolo de filtru cu terase încălzite, am pregătit și o listă de locuri unde vinul fiert se regăsește în meniu pentru a ne mai încălzi în aceste zile.

Când și unde a apărut vinul fiert?

După cum știți deja, vinul fiert este o băutură obținută din vin, zahăr și mirodenii. De obicei, vinul este servit fierbinte și este una dintre cele mai cunoscute băuturi din Europa, fiind intens răspândită prin târgurile de Crăciun din piețele centrale ale marilor orașe.

Originea acestei băuturi vine din vremurile romane când se consuma conditum paradoxum, o băutură din vin, miere și șofran. Romanii foloseau și ei o rețetă similară, cu zahăr și condimente ca scorțișoară, frunze de dafin, coriandru, cimbru, anason stelat și miere.

Scurt istoric al numelui de vin fiert

În Italia, acestei băuturi i se spune „vin brûlé”, care provine de fapt din franceză, unde „brûlé” înseamnă „ars”. Însă în Franța vinului fiert i se spune „vin chaud”. Germanii îl numesc acesta este cunoscut sub numele de Gluhwein și se consumă în special între Crăciun și Revelion.

În Suedia, se folosește termenul „Glögg“, care desemnează atât vinul fiert propriu-zis, cât și băutura condimentată nealcoolică pe bază de suc de fructe, care se cumpără gata preparată. Însă tot „Glögg“ se numește și mixului exploziv de vin fiert cu vodcă sau brandy, care poate ajunge și la 21 de grade alcoolice.

O întreagă istorie a vinului fiert este disponibilă într-un articol documentat de Vinul.ro, care poate fi citit aici.

Lista locurilor din București unde poți servi vin fiert

Mântuleasa 40

Strada Mântuleasa 40

O redescoperire a plăcerilor tihnite ale unei mese bune în oraș alături de cei dragi este promisiunea făcută de Mântuleasa 40. Fie că este vorba de mic dejun, prânz sau cină, atmosfera intimă și prietenoasă alături de preparate cu specific tradițional românesc precum și cu delicii din bucătăria internațională.

Infinitea

Strada Doctor Grigore Romniceanu 7

Atunci când pulsul citadin devine prea vibrant, înalță-ți spiritul și relaxează-te într-o atmosfera plină de rafinament, înconjurat de un decor clasic cu accente baroce. Descoperă gradina, o oază de liniște în inima orașului, ce oferă un cadru intim natural, ducându-te cu gândul la gradinile suspendate ale Semiramidei. Te vei bucura de aromele ceaiurilor Infinitea, o paletă colorată de dulcețuri, sucuri de fructe proaspete și prăjiturele delicioase de casă într-o ambinanță muzicală pe ritmuri clasice și de jazz. Infinitea se află în zona Cotroceni – Panduri.

Ganesha

Strada Barbu Văcărescu 71

Ganesha Caffe este o cafenea cu specific oriental care s-a făcut cunoscută prin cea mai bună narghilea din București. De asemenea, este apreciată datorita meniului vast de băuturi și datorită decorului exotic.

Restaurant NEST

Bulevardul Uverturii 106

La NEST te poți bucura de unele din cele mai bune preparate cu specific internațional sau american, de care te poți bucura alături de un vin fiert bun.

Hanul lui Manuc

Strada Franceză 62-64

Hanul lui Manuc este o clădire veche din București, important obiectiv turistic și monument istoric. Astăzi, locul încă își păstrează farmecul, fiind complet renovat și deschis turiștilor și curioșilor.

White Horse Pub&Restaurant

Strada George Călinescu 4

 White Horse este locul în care îți inviți prietenii de ziua ta, în care te oprești la prânz pentru preparate gustoase ca în copilărie, dar rafinate, și în care mâncarea poartă cu ea cele mai dulci amintiri.

Ceainaria GreenTea

Strada Dr. Burghelea 24

Ceainăria Greentea este un loc creat cu dragoste pentru cei ce apreciază frumosul sub toate formele lui.

Grădina Olari

 Strada Olari 8

Grădina Olari este un spațiu care să aducă relaxare dupa zilele lungi de birou, seri faine cu prieteni la vorbă, o cafea bună într-o dimineață târzie de duminică, cu un ceai, o limonadă sau un vin fiert, acel loc care să îți vină în minte atunci când spui „hai în oraș la o bere”.

Bohemia Tea House

Poiana Narciselor 1

Bohemia Tea House este ceainăria cu o atmosferă de poveste, cu relaxare, liniște și intimitate, unde timpul stă în loc și îți permite să uiți de tine și de el.

Cafe Verona

Strada Pictor Arthur Verona 13-15

Cafe Verona împarte adresa din Str. Arthur Verona* nr.13 cu librăria Cărturești. De fapt, așa cum au constatat mulți dintre cei care ne-au vizitat, spațiul cafenelei este de fapt o anexă a librăriei. Aici au loc lansări de carte, conferințe, expoziții, concerte și diverse evenimente care îmbogățesc viața culturală a Bucureștiului, dar este și locul în care poți savura tot felul de bunătăți.

Alt Shift

Strada Constantin Mille 4

Un loc ca o petrecere, unde bucătăria internațională este acompaniată de muzică alternativă, iar de curând, locul oferă și vin fiert, în așteptarea iernii ce urmează să vină.

Apollo 111

Strada Ion Brezoianu 23 – 25

Un loc cu un vibe aparte, unde găștile creative din oraș se adună pentru muzică și povești.