Ziua Națională a Spaniei se sărbătorește cu o călătorie gastronomică. TOP restaurante cu specific spaniol din București

De la aperitive la băuturi fine, o parte din mâncărurile tradițional spaniole sunt disponibile și în România, prin amabilitatea unor chefs creativi care au deschis restaurante cu specific spaniol.

Chiar dacă deplasările sunt restricționate în această perioadă, o călătorie gastronomică în însorita peninsulă iberică poate fi o modalitate delicioasă de a sărbători Ziua Națională a Spaniei. Cuvintele cheie ale bucătăriei spaniole sunt produse proaspete, locale si de sezon. La toate acestea, se adaugă bogăția acvatică a Mării Mediteraneene, fructele de mare și peștele fiind delicii de neratat din această zonă a Europei.

Istoria gastronomică a acestei țări evidențiază fiecare regiune a Spaniei cu propria sa bucatarie, având la bază aceleași ingrediente locale, însă interpretate diferit.

Paella, cea mai cunoscută mâncare spaniolă din lume

De exemplu, paella, probabil cea mai cunoscută mâncare spaniolă, are nenumărate combinații de ingrediente simple cu o bază de orez. Paella a fost o mâncare pe care muncitorii și-o pregăteau pentru prânzul în aer liber, având orezul fiert de acasă, peste care amestecau carne de vânat, în special de iepure, și tot felul de legume. Rețeta a fost numită “orez valencian”, însă mâncarea cu ingrediente pe care le aveau la îndemână a fost rapid adoptată de întreaga regiune, astăzi fiind cel mai popular fel de mâncare spaniol, care se regăsește peste tot în lume.

Tapas, platouri de gustări în jurul cărora se leagă conversații și prietenii

Tradițional, tapasul este un platou de gustări de consumat la cină, alături de un pahar de alcool, însă originea tapasului este ambiguă, fiind mai multe legende care duc la aflarea inițiatorilor acestei idei de gustare. Legendele spun că tapasul era o formă de comunicare între hangii și călătorii care nu vorbeau limba, iar hangii prezentau meniul în gustări mici, nemaifiind nevoie de niciun fel de conversație.

O altă legendă este legată de blocarea muștelor pentru a intra în pahar, pe care gurmanzii o acopereau cu o bucată de pâine sau de jamon. Legenda s-ar putea confirma, cuvântul “tapas” semnificând “acoperiș” sau “a acoperi”.

Poate cea mai credibilă legendă din jurul ideii de tapas este dată de o boală a regelui spaniol Alfonso al X-lea Cel Înțelept, care în urma unei boli a fost silit să ia mici gustări însoțite de un pahar cu vin, între mesele principale ale zilei. După ce Regele s-a simțit mai bine datorită acestui nou obicei alimentar, a decretat că vinul nu va mai fi servit în niciunul dintre hanurile Spaniei decât însoțit de o mică gustare, ca încercare de a diminua efectele alcoolului pe stomacul gol.

Gazpacho, deliciul răcoros al verilor lungi și călduroase

 

Gazpacho este o supă rece făcută din legume crude, care a luat naștere în verile calde din Andaluzia. Cel mai adesea este făcut cu roșii, însă în Malaga se pregătește gazpacho alb, cunoscut ca”ajo blanco”, din migdale, usturoi, semințe de pin, struguri sau cubulețe de pepene și mere. Există și gazpacho verde, iar numele semnifică ierburi și legume verzi, în special coriandru, mentă, pătrunjel, busuioc, ardei, andive sau salată.

Sangria, băutura specifică zonei Iberice

Sangria se prepară din vin roșu și fructe proaspete, tăiate bucățele, însă veți găsi și variante cu alte adaosuri, ca brandy, zahăr, suc de fructe și apă minerală. În forma originală, Sangria are mai mult sau mai puțin alcool, ca să o poți consuma în orice moment al zilei.

Cava, spumantul spaniol care concurează cu șampania

Cava este un spumant de origine spaniolă la un preț accesibil, cupajul fiind din strugurii albi parellada, macabeo si xarel-lo, soiuri foarte aromate, cu un gust puternic specific.

Gastronomia spaniolă în București

Poți rezerva prin ialoc.ro o masă la Pata Negra, La Finca by Alioli sau La Pescaderia by Alioli, cele mai cunoscute localuri cu specific spaniol din București.

Pata Negra
La Finca by Alioli
La Pescaderia by Alioli

De tapas & more, vă puteți bucura la Vino – Bubbles & Tapas, iar o Sangria ca în țara-mamă se poate savura la Suento.

Ne vedem în oraș!