Multe acuze i se pot aduce bunei și bătrânei noastre capitale, dar nimeni niciodată nu s-ar putea plânge cum că i-ar lipsi grădinile și terasele. Nu și nu! Dacă există ceva ce abundă și prisosește în București acelea sunt spațiile în aer liber, cochete de mama focului, ferite cumva de frenezia tipică unui mare oraș, unde parcă și cea mai plictisitoare salată, atunci când are stelele deasupra, capătă un oareș’care gust boem. Și pentru că tocmai a băgat capul pe ușă perioada aceea a anului în care păsărele cântă din toți rărunchii, iar săndăluțele, breteluțele, rochițele și alte –țele trebuie musai scoase de la naftalină și etalate, sărim în ajutor cu… ce știm noi mai bine.
Iată cinci restaurante superbe cu terasă din București, atât de frumoase încât ele încep acolo unde se termină Olimpul. Hm… poate că ne plac prea mult metaforele, dar, fără doar și poate, cele de mai jos merită mai mult decât o privire fugară așa că poți să caști deja lacom pâlniile urechilor și să iei aminte pentru lunile ce urmează:
1. Simbio
Din capul locului, Strada Negustori, precum și toate împrejurimile zonei Universității, sunt zone de capitală unde oricui îi place să-și facă veacul. Ți s-a întâmplat probabil să te pierzi printre străduțele înguste, întrebându-te oare la câte povești, discuții, dispute au asistat de-a lungul anilor clădirile scorojite, dar înțesate de fermec, că prea arată ca și cum au văzut multe la viața lor.
Ei bine, pe-acest fundal postmodern bucureștean, la numărul 26, cu porțile deschise te-așteaptă un restaurant care, în însuși ADN-ul său există înrădăcinată dorința de conectare: Simbio. Cu un meniu care induce senzația că te poți afla la fel de bine în Bruxelles, Paris sau Copenhaga, Grădina cu Gutui Simbio îți aminește că nicăieri nu e mai bine ca acasă.
Nu-i nevoie de mai mult de o privire fugară aruncată în acest spațiu pentru a-ți da seama că pereții de cărămidă îl protejează cumva de toată nebunia de afară. Și singura meteahnă pe care i-o găsim ar fi secțiunea „It’s never to early for cocktails” din meniu – are pur și simplu un potențial prea mare de periculozitate.
2. Ceainăria Serendipity
Iată un loc în grădina căruia te poți pierde cu orele printre paginile unei cărți, deșertând căni după căni din cele peste 60 de feluri de ceai din meniu. Oricât de rece și impasibil ai fi, această grădină îți atrage atenția și smulge promisiunea că vei da o fugă aici într-o bună zi, măcar să vezi despre ce-i vorba. Dar când același loc, la coborâtul soarelui pe cer, se preface în scenă pentru concertele de jazz, iar cel/cea care mai devreme ți-a servit ceaiul, se transformă subit în furnizorul atent de Chardonnay, par example, devine un loc care ar înmuia chiar și cel mai împietrit suflet.
Serendipity este în primul rând o casă a artei și nu puține au fost expozițiile, lansările de carte, atelierele și concertele care au găsit aici locul perfect unde să se aciueze. Și-o să simți asta încă de la intrare, de când muzica discretă va începe să-ți gâdile timpanul, obligându-te parcă să domolești pasul, ritmul, respirația. Pentru că graba nu își are locul aici.
3. Edo Sushi & Garden
Vuiește tot orașul cum că aici s-ar servi cel mai bun sushi din oraș. Indubitabil! Se află la o aruncătură de băț de Parcul Cișmigiu și aduce puțin din cultura japoneză într-un București tot mai deschis la noi experiențe. Prea probabil ca bazinul cu crapi japonezi să-i facă pe cei mici să jubileze de încântare, în vreme ce atmosfera elegantă a localului să-i facă pe adulți să își îndrepte spatele, să-și descrețească fruntea și să-și treacă măcar o mână prin păr.
Fie că ajungi aici pentru că te-a luat pe sus valul internațional al nebuniei sushi, fie dintr-o curiozitate ingenuă pentru a încerca supe și preparate pe care prea puțin probabil să le cunoști de la mama de-acasă, șansele să pleci de-aici cu papilele nerecunoscătoare sunt… nule.
4. Suento by Gram
Un „ai, ai, ai” ce dă pe-afară de încântare ar ieși din pieptul oricărui suflet cât de cât sensibil la frumos la contactul retinei cu acest loc cochet și mai ales cu grădina-i. Îndrăznește să rezervi o masă aici (… să spunem nu mai târziu sâmbăta asta) și povestește-ne apoi despre cum ți-ai simțit pleoapele depărtându-se de uimire și-ncântare până ce-au atins dimensiunile unei farfurii de supă.
La Suento totu-i în armonie și totu-i la locul lui, într-o perfecțiune făr’ de pată. Și când spunem asta, ne referim la tot, fără excepție! De la florile așezate pe masă, la cele care cresc în grădină, de la sosul de soia ce pare că doar mângâie afectuos bucata rozalie de somon, până la strălucirea jucăușă a vinului în pahar. Exact genul de loc în care, după o masă ireproșabilă, te lași satisfăcut pe spate, te deschizi la vestă, convins fiind că viața nu poate să-ți ofere mai mult.
5. Ganesha Caffe & Garden
Ei, poate că am trișat puțin, nu zicem nu. Pentru că atunci când deschizi un articol cu „restaurante” în titlu te aștepți să poți comanda mușchiul de vită și vinul, să poți lua tacticos o îmbucătură din primul și o sorbitură molcomă din al doilea. La Ganesha, însă, va trebui să ajungi aici deja sătul, dar cu toată pofta de care ești în stare de ceaiul sau cafeaua digestivă, acompaniată de narghilea. P.S. Se aude cum că profiterolul pe care îl au în meniu cucerește inimi fără să stea prea mult la discuție.
Decorul oriental, minuțios creat până în cele mai mici detalii, reprezintă în fel și chip una dintre zeitățile indiene, cea care dă numele acestui loc exotic până la ultima țesătură de pernă. Iar cei cărora curiozitatea le dă ghes să ajungă până în grădină, în atmosfera încărcată de brazi, trandafiri indieni și copaci înfloriți, acolo se pot așeza ca un pașă. Și băgăm mâna în foc că pe nimeni nu ar surprinde dacă Sherezada și-ar face apariția de după colț.