Localuri din București unde câinele tău este binevenit

Cei mai burghezi dintre noi se vor referi la ele drept „dog-friendly”. Pentru înțelegerea unanimă, hai să le numim „locuri de ieșit cu Grivei”: restaurantele, terasele, localurile din București care acceptă animale de companie. Cele către care te poți năpusti fără inima îndoită că ți-ai lăsat odorul patruped între pereții reci ai apartamentului.

1. Energiea

… când și tu și ghemotocul de blană aveți nevoie urgent de o pauză

Șansele ca un bucureștean să-ți răspundă că, atunci când vrea să mânânce delicios, în compania prietenului patruped, merge la Energiea, sunt uriașe. Și te încurajăm să o testezi pe propriile cunoștințe. Alege cu încredere Energiea când poftești la cea mai mare și mai delicioasă porție de cartofi prăjiți acompaniați de un sos delicios și bere sau combinații de bere ce n-a văzut Parisul.

Mare-ți va fi mirarea când vei vedea zâmbetele aprobatoare ale celorlalți când îți vor vedea animalul, pentru că multe sunt necuvântătoarele care intră zilnic pe ușa restaurantului. Liniștit puteți ajunge aici, într-o sâmbătă seara, doar tu și tovarășul îmblănit, părăsind locul trei beri mai târziu, în compania unui alt iubitor de animale (și de bere), pentru o plimbare târzie prin Cișmigiul din apropiere.

2. Pio Bistro

La Pio Bistro vii pentru răsfăț și farfurii impecabile. Nimic mai puțin! © yumstops.com

Acesta-i genul de loc către care te îndrepți, de exemplu, în diminețile de sâmbătă când, după un somn odihnitor, te trezești doldora de chef de răsfăț și simțit bine în propria piele. Ai chef să arunci cu zâmbete în stânga și-n dreapta și aștepți ca și chelnerii să răspundă în oglindă. Nu ai tolera nimic mai puțin decât ouă organice pentru că-i cea mai bună zi din săptămână și n-ai spune „nu” nici la ideea scufundării în cafea a unei lingurițe de profiterol.

Pio Bistro e unul dintre acele colțuri de Dorobanți în care totu-i impecabil, ireproșabil, iar fiecare jumătate de roșie cherry exact acolo unde trebuie să fie. Și își deschide cu dragă inimă porțile pentru necuvântătoare.

3. Journey Pub

Dacă unui București întreg îi place Journey Pub, înclinăm a crede că și câinele tău se va da în vânt după el

Cine nu adoră Journey Pub și ce topuri nu îl recomandă? Pare că din toate colțurile capitalei se aude la volum maxim cum că acesta-i unul dintre cele mai frumoase localuri din București și, colac peste pupăză, mai acceptă și câini. Ce spui? Nu i-ai trecut încă pragul? Încumetă-te și bagă de seamă cum adevarul spuselor noastre te va mângâia în toată splendoarea lor.

Acesta-i locul unde, de când intri și până când întinzi nota de plată, ai senzația că te afli într-o călătorie continuă. Ai chef să-ți amintești de Italia? Comanzi binișor niscaiva bruschette al pomodoro. Ai băga capul pe ușa pâmântului mexican? Ceri o quesadilla. Îți arde de rememorat ultima vacanță în Valencia? Te năpustești asupra unei paella cu fructe de mare.

4. Alt Shift

Alt Shift își deschide porțile pentru iubitorii deliciilor italiene și câinilor acestora

Ne amintim prea bine că, atunci când s-a deschis Alt Shift, am pornit-o într-acolo în goana mare, țopăind și chiuind, arzând pe dinăuntru de curiozitate. Shift Pub ne cucerise inima de mult, de când ne-a pus în față pentru prima dată supa-i cremă de ciuperci ticsită de brânză. Iar Club Control… cui nu-i place Club Control și cine nu ar vrea să se ridice de la masă și cu un pas să se afle acolo, gata să ardă toate caloriile de proveniență făinoasă, de la cele mai bune paste verzi din București?

Ei bine, da. Aici poți să-ți savurezi mâncarea italiană pe-n-delete, în tihnă, fără gândul la Patrocle care ciulește urechile la fiecare zgomot de pe scară, în speranța că te-ai întors.

5. Modelier

Burgeri de te lingi pe degete, într-un loc unde câinele tău e binevenit

Cum să-ți descriem noi Modelier? Dacă în spatele acestor cuvinte s-ar afla niște minți simpliste, ar spune că-i locul perfect pentru iubitorii de burgeri… și de animale. Dar nu e cazul. Acest local îți dă senzația aia, care te izbește din când în când în câteva colțuri de capitală, ca și cum fumul țigărilor fumate de G. Călinescu și discipolii săi de la cenacluri nu s-ar fi risipit încă de tot.

… și revenind la burgeri, poți spune orice vrei despre Modelier, dar nu că nu ar fi expert în burgeri. Oho, este, și-ncă cum! Aici te îndrepți dacă vrei un loc prietenos (cu tine și cu scumpetea necuvântătoare), în care să te-ntinzi la povești cu băieții din spatele barului, unde să nu-ți lași jumate de salariu și să te simți, în general, acasă.

6. Fabrica Club

Toate șansele ca, ieșind cu câinele la Fabrica Club, să nu fii singurul dintre voi doi care socializează

Îți poți da seama dintr-o privire că minții din spatele Clubului Fabrica îi place rock-ul și că știe una-alta, atât despre design-ul urban, cât și despre tendințele și preferințele bucureștenilor. A luat o fostă fabrică comunistă și a transformat-o de la zero într-un super local la care, numai o dată să îi treci pragul și te vezi ispitit să revii una y otra vez.

Încearcă o quesadilla cu spanac și o carafă de vin de-al casei și observă cum câinele începe să dea din coadă empatic văzându-și stăpânul cu zâmbetul până la urechi și ochii strălucind de plăcere.

7. Tête-à-tête

Iată un loc care se transformă încet-încet în simbol al Parcului Herăstrău

Poate cunoșteai deja Tête-à-tête, locația privilegiată din vecinătatea frumoasei oglindiri de apă, Herăstrău, unde verdeața face să se respire, probabil, cel mai proaspăt aer din București. Poate ai avut norocul să saluți un Tête-à-tête care știe să petreacă până la crăpatul zorilor pe un tehno destinat strict urechilor exigente. Dar poate nu ai avut încă norocul să cunoști același Tête-à-tête iubitor și primitor de animale.

Vorbim despre un loc care se reinventează neîncetat de vreo 10 ani încoace, punându-se în ipostaze cu duiumul și toate ieșindu-i de minune. Vino aici cu cățelul, laptopul sau cu o carte la subțioară, începe cu o cafea (așa cum obișnuim adesea) și termină cu cel de-al treilea Aperol Spritz.

8. Jacques Pot

La Jacques Pot se iese cu colegii de facultate, cu prietenii de suflet, cu cartea preferată… și cu animăluțul

Dacă îți place cultura urbană contemporană a Bucureștiului, vei adora acest loc, iar câinele tău ar face bine să se obișnuiască cu drumul până aici și cu muzica în tonuri de groove care gâdilă auzul. Jacques Pot își are sălașul într-o casă veche, reamenajată, de pe Strada Sborului care păstează cumva un iz de secol trecut și bolta viței de vie pe terasă, dar servește cocktailuri cum nu se poate de cosmopolitane.

Ca să spunem drept, combinația dintre soba de teracotă (din colț) și shot-urile flambante (de pe bar), aflate în aceeași încăpere, dă câțiva fiori de plăcere ochiului iubitor de excentric.

9. Pow Wow

Ni se topește inima când vedem că în localuri atât de șic, cu mâncare atât de deliciosă, poți veni cu câinele…

Dacă tu și dulceața din regnul animal nu ați onorat încă acest loc cu prezența, nu există niciun motiv cât de cât rezonabil pentru care la ieșirea de sâmbătă seara – cu prietenii, prietena sau cu sufletul pereche – să nu dai iama aici.

O să ți se pară limpede încă de la prima furculiță de paste că în interiorul bucătarului mocnește flacăra creativității, iar când o să-ți dai seama cât de suav alunecă acestea pe gât în jos, încurajate de o înghițitură de vin alb din beciul restaurantului… prea multe nu vor mai rămâne de spus. Și nu zicem că ar trebui să faci click acum pe butonul ăla de rezervă, dar n-ar fi deloc o idee rea.

10. Café Verona

Dacă Verona nu-i cafenea-bijuterie a zonei Romane, atunci care?

Fie și numai drumul până la Cafe Verona, pe străduțele vechi și înguste, parcă te fac să vrei să îți iei puiul la braț și să o luați la pas revoluționar. Acum, dacă te mai gândești și la brownie-ul cu înghețată care te așteaptă acolo… Da, da, acela cu ciocolată neagră, intensă, că doar știi despre ce vorbim.

Pe timp de vară, grădina Verona e un vis care îndeamnă la sucuri naturale și limonade, în vreme ce iarna… iarna-i altă poveste. Iarna trebuie să cobori scări pentru a intra, iar asta dă cumva senzația că lași afară grijile, angoasele, pentru că în cafeneaua Verona, de acolo de jos, toți suntem la fel. Tuturor ne plac cărțile și vinul fiert.