Un altfel de 1 decembrie: fără târguri de Crăciun, fără paradă militară și fără petreceri cu muzică tradițională și bucate intrate în meniul autentic românesc
Peste câteva zile sărbătorim Ziua Națională, un eveniment care în alți ani însemna multe petreceri organizate în aer liber sau în târgurile de Crăciun, artiști pe scenă și multă voie bună. Însă toate aceste lucruri s-au schimbat pentru că vremurile pe care le trăim sunt diferite.
🥓 🥩 🍗
Chiar și așa, o serie de restaurante din București au pregătit un meniu special pentru 1 Decembrie:
- Brunch Tradițional de 1 Decembrie la Sole D’Italia, cu mâncăruri tradiționale românești, vin, și multe alte bunătăți. Detalii aici.
- Amvrosia Restaurant Grecesc pregătește un meniu special de 1 decembrie. Detalii aici.
- restaurantul Hala Mahala în colaborare cu Paninaro oferă un ceaun cu berbecuț, cartofi copți și gulaș, iar la desert plăcintă de dovleac. Servirea se face începând cu ora 17.00. Detalii aici.
- Expirat de casă este evenimentul cu grătar pregătit și alte bunătăți calde. Detalii aici.
- la Grădina Eden se pregătește “Tradiții cu gust”, un meniu bazat pe fasole cu ciolan afumat și o ciorbă ardelenească de cartofi cu afumătură și tarhon, mix de murături de casă și salată de ceapă roșie spartă frecată cu sare. Detalii aici.
- terasa Green Hours pregătește bucate tradiționale, grătare, vin și țuică fiartă. Detalii aici.
- meniu special de Sfântul Andrei & Ziua Națională se servește și la J’ai Bistrot, 30 noiembrie & 1 decembrie, de la ora 13:00. Detalii aici.
🍷🍷🍷
Am pregătit pentru voi o listă cu locuri de ieșit în oraș unde găsim vin fiert și este disponibilă pe blogul Ialoc.ro, aici.
🔥🔥🔥
ialoc.ro are și un filtru dedicat teraselor încălzite unde momentan 88 de locuri din oraș au sistem de încălzire pe terasă, iar lista se actualizează constant.
🍽🍽🍽
Cosmin Dragomir de la GastroArt documentează o enciclopedie a sarmalelor. Dacă știți vreo rețetă păstrată de bunici, povestiți-i și lui pe pagina Sarmale sau pe email cosmin.dragomir@gastroart.ro. Și pentru că mulți dintre noi considerăm sarmalele un produs românesc, lăsăm câteva povești documentate cu și despre sarmale:
- Povestea sarmalelor de la Ierburi Uitate
- Sarmale şi non-locuri – o apologie a tabietului, un text scris de Vintilă Mihăilescu în Dilema Veche
- Povestea celei mai vechi rețete de sarmale din România (1695) din Gastroart
Programul gastronomico-urban de testat în oraș prezentat de Gault&Millau
În fiecare vineri, pre-weekend, prietenii de la Gault&Millau România pregătesc vești din gastronomia locală. Informațiile le găsiți pe pagina lor de Facebook, poate selecția făcută de ei devine destinație de weekend:
- Mâncurry este mult-așteptatul concept de livrare al celor de la SyndicatGourmet. Începând de săptămâna viitoare, cei din Sibiu sunt norocoși – pot alege zilnic dintr-o selecție de curry-uri și supe pregătite de echipa lui Ioan Bebeselea, toate gătite din ingrediente locale.
📢 Evenimente din gastronomie
- 28-30 noiembrie: NOUA se pregătește de 3 zile de dezlegare la pește – meniul e deja pe pagina lor
- 27-28 noiembrie: KAIAMO Kanteen are un nou meniu – și vor continua să îl actualizeze la fiecare 3 zile
- 28 noiembrie: Balls. o să aibă chiftele cu plachie ca în Deltă
- 28- 29 noiembrie: pe Malai Cristina o găsiți la Prânz la J’ai Bistrot.
- 27-29 noiembrie: la DRAKO kUHNIA bALKANICA se face Crăciun Tasting Menu (varianta mai simandicoasă a balcanicului “Mâncăm până nu mai putem”).
🍴Restaurante și bucătari:
- Hădean Catering propune pachete speciale de Sărbători – comenzile pot fi făcute până pe 12 decembrie
- Pâine și Vin au un nou meniu de brunch românesc
- ZORI Restaurant face cozonaci – deja primesc comenzi pentru Sărbători sau chiar mai curând
- Sună tentant cozonac cu mac? Îl găsiți pe lista de comenzi a celor de la Szikra
- Tacos de la M.A.T Restaurant sunt de azi disponibili și cu livrare
- Kulinarium pregătește meniu special cu mâncare tradițională toată luna decembrie
- Chef Salvo Lo Castro a venit în București – îl găsiți la The GRILL
- Foodies din București au avut un weekend bun – s-a deschis (în sfârșit) Pickles
🍷 Vinuri și crame:
- Crama Bauer acceptă comenzi pentru J.O.H.A.N.N.A. 2013 magnum până pe 1 decembrie.
- Dacă vă este dor de o vizită la cramă, sunt două video noi pe pagina de YouTube a celor de la Crama Oprișor: despre Vineyard și despre zona lor de barrique-uri.
Ghidul responsabil de ieșit în oraș
Continuăm campania #sustinemafacerilemici
Știi un restaurant, o cafenea sau un boutique la care ţii?
Cumpără un voucher de la afacerile mici pe care vrei să le ajuţi şi foloseşte-l pentru a face o bucurie ție sau cuiva drag, astfel ajutând un antreprenor local.
Dacă ai un card Visa, fiecare achiziţie de peste 50 de lei îți aduce 10 lei în plus, iar orice achiziție de minimum 100 de lei îţi aduce 25 lei.
Dacă ai un card Visa de la Raiffeisen, fiecare achiziţie de peste 50 de lei îți aduce 20 lei în plus, iar orice achiziție de minimum 100 de lei îţi aduce 50 lei.
Mergem împreună #maideparte cu ialoc și Gault&Millau
O experiență gastronomică oferită cadou – aceasta este propunerea Gault&Millau și ialoc. Restaurantele din comunitatea Gault&Millau merg #maideparte. Bucătarii au creat experiențe gastronomice speciale, denumite colectiv #maideparte. Cardul #maideparte emis de ialoc poate fi folosit pentru a încerca aceste meniuri speciale sau pentru oricare din felurile de mâncare și băuturile din meniul obișnuit al acestor restaurante.