Când gustul tavernelor grecești se îmbină cu eleganța din Primăverii

Dacă ești în căutarea unul loc elegant, de bun gust, cu preparate simple, dar delicioase și servire impecabilă, Mesogios Seafood Primăverii este locația perfectă.

Recunoscut în mai multe rânduri ca unul dintre cele mai bune restaurante de fructe de mare și pește din București, l-am descoperit abia recent. Dacă ai trecut prin zona Primăverii, sunt șanse mari să fi trecut pe lângă el fără să-l fi observat, iar asta pentru că este un restaurant discret, fără o firmă luminoasă care să-ți sară în ochi, iar terasa este ascunsă de ochii curioși.

Am auzit multe lucruri despre ei și am citit despre preparatele lor speciale, așa că ne-am programat la o porție de creveți savuroși și o discuție cu Cezar Andrei, proprietarul Mesogios Seafood.

Povestea Mesogios

Ideea a apărut în 1998 în urma unor discuții cu un prieten din Cipru. El se ocupa cu alt tip de business în România și discutam într-o seară despre cum ar fi să deschidem un restaurant. Eu aveam deja un mic băruleț în Cotroceni, înainte lucrasem ca jurist într-o bancă, dar nu-mi plăcea ceea ce făceam, așa că m-am implicat în alte proiecte. Inițial trebuia să fie un restaurant italienesc, însă ne-am răzgândit și am optat pentru un restaurant cu fructe de mare și pește.

Apoi am început să căutăm spații de închiriat și întâmplarea face ca locația actuală a restaurantului Mesogios să fie pe listă încă de atunci, însă am dorit să fim în centru. Am găsit locația din Jean-Louis Calderon 49 și a fost dragoste la prima vedere. Nici nu aveam cheile de la intrare când am ajuns acolo, însă am hotărât doar uitându-mă pe geam că este locația perfectă”, ne povestește Cezar despre începuturile Mesogios în București.

Restaurantul s-a deschis oficial la începutul lui 2000 iar mai departe ne spune că a urmat o perioadă foarte frumoasă, dar și plină de provocări și experiențe noi, în urma cărora s-au dezvoltat din ce în ce mai mult. Fiind la vremea aceea singurul restaurant din București de fructe de mare și pește proaspete, a fost necesar să și educe clientela, care nu era obișnuită cu acest tip de local și nu credea întotdeauna în prospețimea produselor.

Transportul era, de asemenea, dificil și costisitor pentru că era adus cu avionul din Cipru. Fiecare import implica autorizație de la DSV, probe de laborator, sechestru pe marfă până la rezultatele analizelor și multe alte provocări. Între timp, în special de când am intrat în UE, procedurile s-au simplificat, iar transportul se face cu mașina de 2-3 ori pe săptămână, așa că puteți găsi o varietate mult mai mare de produse proaspete.

Calitatea mărfii este extrem de importantă, așa că nu fac niciun compromis legat de import, de care se ocupă în continuare tot ei, însă acum din Grecia. Acesta este motivul principal pentru care rezistă în continuare pe piață după aproape 20 de ani și sunt printre cei mai apreciați.

Din nevoia de extindere și dezvoltare, în 2015 au deschis un restaurant și la malul mării, în Mamaia, iar în octombrie 2016 au inaugurat și restaurantul din Primăverii, care avea și o terasă generoasă și locuri de parcare, spre deosebire de cel din Calderon.

Restaurantul de la mare a mers excelent încă de la primul 1 mai, majoritatea clienților fiind din București. Deschiderea a fost surprinzătoare chiar și pentru ei, având coadă la intrare cu două ore înainte de deschiderea bucătăriei, însă au făcut față cu brio.

În schimb, cel din Primăverii a venit cu o nouă lecție pentru Cezar, care ne spune că ”indiferent de numele pe care îl ai, trebuie să lași timpul să-și facă treaba lui”.

Cea mai mare satisfacție a lor este atunci când clienții sunt mulțumiți și îi apreciază, ceea ce se întâmplă constant de mulți ani, fiind o mândrie și că majoritatea clienților sunt ”umblați prin lume” și cunosc valoarea unui preparat proaspăt, la fel ca în tavernele de la malul mării.

Bucătăria Mesogios

Ceea ce ne aduce la bucătăria Mesogios, care este una grecească, după cum îi spune și numele. Preparatele sunt simple, urmează rețete tradiționale, iar aspectul cel mai important de menționat este că fiecare client își poate alege exact produsul și cantitatea dorită din vitrina cu pește și fructe de mare proapete de la intrarea în restaurant.

Vedeta meniului Mesogios este rețeta de creveți în sos de unt, pentru care au primit foarte multe aprecieri atât din partea clienților, cât și din partea criticilor culinari și a specialiștilor în meniu. Farmecul acestui preparat este că rețeta a fost preluată de la o bunicuță din Cipru, așa că este 100% autentică și probabil nu o vei mai întâlni nicăieri în lume.

Printre alte preparate deosebite, pe care merită să le încerci, se numără și caracatița la grătar, calamarul umplut cu brânză feta, tigaia picantă cu produsele tale preferate la alegere, coada de homar cu brânzeturi la cuptor, picioare de crab, dar și pește, în funcție de ce este în vitrină în ziua respectivă. Cei care nu sunt iubitori de fructe de mare, pot găsi și un steak de vită absolut delicios, paste sau supe. În plus, poți alege din peste 120 de etichete de vin care să completeze perfect orice tip de preparat.

Servirea este un alt mare avantaj la Mesogios, chiar Cezar ne spune că ”toți bucătarii sunt la un nivel ridicat de profesionalism, cu foarte multă experiență, iar echipa este sudată foarte bine, majoritatea personalului fiind în echipa Mesogios chiar de la început sau de mai mult de 8-10 ani.”

Te îndemnăm să alegi Mesogios oricând dorești să ai o experiență culinară autentic grecească chiar în Nordul Capitalei, fără să fii nevoit să ajungi la malul Mediteranei.

Rezervă o masă la Mesogios Primăverii.