Istoria Bucătăriilor – Pastele italienești cu Lidia Buble

Începem articolul acesta cu un La Mulți Ani! Să crești mare, Lidia Buble! Să scoți hit după hit după hit după hit și să faci paste bune cum numai tu știi să faci. Ah, și încă ceva – mulțumim fain pentru interviul în exclusivitate!

Dragii noștri cititori, deși ați putea crede că Buble e numele ei de scenă, v-ați înșela. Născută acum 23 de ani la Deva, Lidia și-a început cariera muzicală în corul bisericii, alături de frații săi. 10 la număr.

Prin 2014, lansează “Noi simțim la fel” împreună cu Adrian Sînă și câștigă premiul “Best New Act” la premiile Romanian Music Awards. Între timp, a mai lansat câteva hituri, dintre care unul care ți se cuibărește în timpan ca o pisică prietenoasă. Sigur îl știți:

Când nu e pe scenă, Lidia ne-a spus că ronțăie de zor din șnițelele gătite de mama sa, pentru care se pregătește cu o ciorbiță strașnică de fasole. Ambele sunt specialitățile casei, deși parcă tot deserturile strălucesc mai tare; “Mama este cea mai bună bucătăreasa din toată lumea!”, ne transmite ea. Am întrebat-o pe Lidia cine ar putea reinterpreta rețetele mamei sale într-un mod neobișnuit (de bun) – “Un amic din Brașov, chef premiat în Franța, care gătește genial. “

Cântăreața ne șoptește că lumea ar fi un loc mai bun (gastronomic vorbind) dacă “Am mânca doar dulciuri și nu ne-am îngrășa!“. Afirmație cu care suntem perfect de acord. Gata, nu vă mai fierbem ca pe gnocchi – Lidiei Buble îi place să pregătească paste, despre care scriem și noi mai jos. “Ador pastele, aș mânca mereu doar asta! Gătesc, de fiecare dată când am timp. În oras, îmi plac doar anumite locații, unde știu că servirea este impecabilă, iar preparatele sunt proaspete și sănătoase.”, ne spune ea.

Paste_Lidia_Buble

Pe măsură ce investigăm, scriem și descriem, ne minunăm de cât de multe putem uita ca civilizație. Ca să vă deschidem apetitul pentru cele de mai jos, începem cu pizza.

Faimoasă în toată lumea și considerată un preparat istoric și cultural legat de Italia, aluatul crocant acoperit cu roșii, brânză și rămășițe de prin cămară e destul de nou. Cam de prin secolul 18. Ce-i drept, italienii decorau cu uleiuri, măsline și brânzeturi multe dintre pâinile lor plate. Deci saltul nu e unul imens – dar nu aveau cum face pizza în vremuri străvechi, pentru că ar fi trebuit să traverseze ape mari și învolburate ca să ajungă în Americi. De ce în Americi? Pentru că roșii. Tomate. Fructele pe care toată lumea le consideră legume au fost aduse din America.

paste_sos_rosu

Și dacă tot vorbim de Italia și de mâncărurile ei faimoase, trebuie să vorbim și de paste. Care, cu părere de rău vă spun, nu-s tocmai italienești. Lasagna (sau lagana/ laganum) apare în scrierile populației din zona Italiei prin secolul 1, când Horațiu protestează împotriva acuzațiilor că ar dori să parvină în înalta societate listând felul său simplu de a fi și mâncărurile țărănești pe care le iubește (luați și citiți, dar s-ar putea să vă plictisiți:https://www.jstor.org/stable/261474 ).

lasagna

Deci să zicem că lasagna ar fi a lor. Dar ce te faci cu pastele mai puțin late? Spaghetti, tagliatelle, penne și toate celelalte apar în dieta rudelor noastre mai latine vreo 11 secole mai târziu, deși ele existau într-o oarecare formă de sute de ani. Galen, prin secolul 2, le numea itrion. Talmudul (da, acel Talmud) vorbește despre itrium, în timp ce Isho bar Ali, un doctor arab, povestește despre fire uscate făcute dintr-o pastă de apă și griș fin.

pasta_making

Recunoaștem, nu am săpat suficient de mult, dar sunt șanse mari ca Asia să fi născocit fiertura de cocă uscată, fie ea sub formă tăieței, macaroane sau orecchiette. Ați putea da un ochi pe “Look and Feel: Studies in Texture, Appearance and Incidental Characteristics of Food : Proceedings of the Oxford Symposium on Food and Cookery” a lui Harlan Walker. Sau să citiți doar bucățica despre paste, aici.

Probabil că arabii le păstrau astfel (uscate) din același motiv din care japonezii au inventat tăiețeii instant – țin mult, te satură repede și pot fi suportul multor sosuri, deci au potențial de a nu plictisi palatul și papilele gustative.

salata_paste

Prin București, paste foarte bune puteți devora pe la Alt Shift sau la oricare Il Calcio (recomandările noastre). Vă poftim să poftiți la dishurile italienești de pe ialoc.ro